dinsdag 30 maart 2010

Van start


In maart is Stichting KibraHacha gestart met het project Jongeren op de Kunuku.

Een jaar lang bezoeken we twee middagen in de week een kunuku (boerderij), een bedrijf of de eigen kunuku’s van de jongeren.

We zijn samen met Senaida Janga van Jong Bonaire begonnen op de kunuku van de heer Edshel Martha. Hier hebben we een fruitboomkwekerij opgezet onder zijn bezielende begeleiding.
In drie weken hebben we al meer dan 300 jonge bomen gezaaid en gestekt. Hiervoor was het wel nodig dat we mango's, tamarein, ananas en mispel aten: we moesten zaden verzamelen!

Er worden fruitbomen gekweekt voor de lora's. In november worden deze bomen in samenwerking met Fundashon Salba Nos Lora (Stichting redt onze lora's) geplant op twee food hot spots. Een probleem voor de lora's is dat er te weinig fruitbomen in de natuur zijn, waardoor ze in de droge tijd in de tuinen van mensen komen om hun fruit op te eten. Om deze overlast te verminderen, worden food hot spots voor de lora's ingericht.

Bomen voor lora's zijn onder andere: kalbas, wayacá, palu di lora, oliba, palu de sía, rhambeshi en watakeli.

We telen ook fruitbomen die later in onze kunuku's en tuinen worden geplant. Voorbeelden van fruitbomen zijn: skopapel, shimaruku, hoba, kenepa, mango, guyaba, tamarijn, sorsaka, papaya en mispel.

Andere Bonaireaanse bomen die we kweken zijn: kibrahacha, watapana, taki en sabal palm.
In Belnem zijn de laatste endemische Bonaireaanse sabal palms te vinden. Endemisch betekent dat ze alleen op Bonaire voorkomen. We zijn met de groep door de mondi geklommen op zoek naar de bomen. Onder deze speciale palm hebben we tien kleine zaailingen uitgegraven om op te kweken in onze kwekerij. Meestal eten de geiten de jonge zaailingen van bomen op, we waren ze net voor.
Eén van de laatste 300 jaar oude sabal palms in Lima, bij Belnem.